Poznaj bliżej kawę speciality! Dlaczego warto wybierać kawa speciality? 

Każdy słyszał o kawie, ale niewiele osób naprawdę rozumie, jak powstaje ten znany na całym świecie napój. Proces produkcji kawy rozpoczyna się na górskich zboczach w tropikalnym kraju. O jakości i wartości gotowego produktu decyduje kilka czynników: świeżość, trwałość i wiele innych. Kawa z segmentu speciality wyróżnia się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem. Kawa, którą kupujemy w segmencie speciality jest często świeżo palona, co oznacza, że dociera do drzwi w takim samym stanie, w jakim została wypalona przez palarnię. Dzieje się tak, ponieważ kupujemy ziarna bezpośrednio od plantatora, omijając pośredników, którzy mogą wpływać na jakość.

Kawa najwyższej jakości czyli speciality coffee w praktyce

Wyrażenie „Speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. O tym, czy dana kawa może być zaliczona do segmentu specialty decyduje punktacja SCA. SCA to Specialty Coffee Association, czyli Stowarzyszenie Kaw Specialty. Obecnie kawy speciality, to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w skali. Charakteryzują się pełnym bukietem, każda z nich ma unikalny smak i aromat i maksymalnie mało defektów. Miłośnicy kawy preferują kawę z segmentu speciality ze względu na jej jakość i różnorodność. Kawa jest zawsze świeżo palona, pobierana bezpośrednio od plantatora, co daje lepszą cenę dla niego. Świeża kawa zachowuje swój słodki smak, nie psując się, można w niej znaleźć kwaśne ziarna. Utrzymanie wysokiej jakości w całym procesie od uprawy do gorącej filiżanki kawy pozwala na zakup ulubionej kawy zawsze i wszędzie bez obaw o jej jakość!

Konsumenci są obecnie bardziej świadomi znaczenia zdrowej żywności i napojów. Kawa nie jest tu wyjątkiem. Segment Speciality ma za zadanie chronić i promować jakość, identyfikowalność i zrównoważony rozwój w procesie produkcji. W rezultacie konsumenci kupują kawę, którą można uznać za „czystszą”, ponieważ jest w niej mniej substancji chemicznych (często pestycydów), co zmniejsza ryzyko dla zdrowia.

Kawa w segmencie specialty jest wyjątkowa w smaku i jakości. Jest bardzo poszukiwana przez koneserów kawy ze względu na swój mocny i złożony smak. Wynika to z faktu, że jest sadzona na wysokich wysokościach, przy użyciu tylko najlepszych technik terroir i przetwarzania. Jednocześnie kawy te są trudno dostępne, gdyż stanowią zaledwie 1% wszystkich ziaren dostępnych na rynku.

Jakie kawy speciality wybierać? Aromatyczna kawa speciality coffee

Kawa speciality polecana jest dla koneserów czystej kawy premium. Ziarna uprawiane są w odległych miejscach i są starannie selekcjonowane wizualnie i smakowo. Świeżo palone, następnie zamykane w torebkach, aby zachować swój smak nawet do 4 tygodni. A wszystko po to, byś mógł cieszyć się w 100% pyszną filiżanką świeżo zaparzonej kawy za każdym razem!

W przypadku kawy jakość to coś więcej niż tylko cena, którą się płaci. Kawy, które spełniają wyższe standardy jakości, nazywane są kawami „specjalnymi” i można je znaleźć w segmencie Specialty. Oznaczenie to nadawane jest przez certyfikowanych przez SCAA klasyfikatorów Q, którzy oceniają kawę pod kątem wielu kryteriów i przyznają jej 80-99 punktów. Kawy te stanowią zaledwie 1% wszystkich dostępnych na rynku ziaren, ponieważ zdobycie tego oznaczenia zajmuje lata i jest niezwykle trudne.

Świeżo palona kawa bez wad, czysty słodki smak i jednolite pochodzenie. To główne kryteria, które decydują o jakości kawy. Produkt staje się jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego ziarna premium i przetworzymy je w procedurach produkcyjnych, które mają na celu zachowanie oryginalnego profilu smakowego. Kawa specialty to przede wszystkim jakość, smak i zrównoważony rozwój!

Segment Specialty Coffee dostarcza najwyższej jakości kawy dla przyjemności. Taką świeżość trudno znaleźć poza tymi ziarnami. Kupowanie od bezpośredniego plantatora pozwala na zapłacenie rolnikowi wyższej ceny za jego produkt, a nam daje świetnie smakującą, wysokiej jakości kawę!

Kawa z segmentu Specialty to kawa najlepsza z najlepszych. Jest świeża i aromatyczna. Pochodzi bezpośrednio od plantatora, bez przechodzenia przez pośredników, dzięki czemu otrzymuje on wyższą cenę za swój produkt. Od razu po otwarciu torebki czuć jej niebiański aromat. A po zaparzeniu smakuje jeszcze lepiej. Będziemy cieszyć się każdą sekundą z tą kawą!

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem internetowym https://coffeelove.pl oferującym kawy, herbaty, ekspresy do kawy i wiele więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.